Hur får man bra ljud hemma?

Att ljus är viktigt för en bra show är ingen nyhet för någon musikälskare, samma sak gäller med bra högtalare. Men sen då? Vad krävs mer för att få till ett riktigt bra ljud hemma egentligen? Här får du några tips på hur du kan tänka. 

Stora högtalare eller hörlurar?

Steg ett är att fundera på hur du lyssnar på musik. Kan du spela högt med fyllig bas utan att grannarna klagar? Då ska du givetvis satsa på bra högtalare med ett brett omfång. Bor du i ett hyreshus är det sällan lämpligt att spela riktigt högt och då bör du istället fundera på hörlurar. Då kan du få samma ljudupplevelse, utan att grannarna hör ett pip. 

Digitalt eller analogt? 

Vi ska inte sticka under stol med att det digitala ljudet är renare. Men i våra öron är det faktiskt nästan för rent. Det är också enkelt att ta med sig tusentals låtar på en USB, men det ljud man får med en LP-skiva är oslagbart. Är det något som får lov att kosta lite mer så är det just skivspelaren. Ett märke vi kan rekommendera är Goldring som med sina över 100 års erfarenhet kan slå de allra flesta på fingrarna när det gäller bra hi-fiutrustning. 

Förstärkaren är mindre viktig än många tror

Förstärkarens jobb är att göra signalen starkare, det hörs på namnet. Men det handlar inte om att den ska vara på så många watt som möjligt. En stereo på 25 watt med 25 watts högtalare kan låta bättre än en med en förstärkare på 500 watt eller mer med högtalare som är gjorda för betydligt mindre. Välj saker som passar ihop, så låter det bäst. 

25 Aug 2020